سلام. هیچی نون خونگی نمیشه. بخصوص وقتی میپزی و بوش خونه رو پر میکنه... حالا جی میشه اگه نون غنی شده با سبوس هم باشه و کاملا سالم و بهداشتی تهیه بشه... ازتون دعوت میکنم این نون رو تو خونه بپزید و در کنار اعضای خانواده ازش لذت ببرید... در ضمن برا رژیمیا این نون عالیه...
مواد لازم:
آرد نانوایی 3 لیوان و نیم (شاید بیشتر نیاز بشه بسته به نوع آردتون)
نیم لیوان سبوس گندم
نیم لیوان آرد جو
خمیر مایه یک قاشق غذا خوری
شکر نصف قاشق چایخوری
آب گرم دو لیوان
طرز تهیه:
اول از همه توی یک لیوان شکر و خمیر مایه رو خوب مخلوط کنید. بعد نیم لیوان از آب گرم رو، (منظور از آب گرم اینجا آبیه که گرمه ولی دست رو نمیسوزونه) روی خمیر مایه بریزید و روی کتری گرمی که تازه زیرش رو خاموش کردید بذارید تا 15 دقیقه که کامل پف کنه و حجمش دو سه برابر بشه:
خواننده های گلی که چشماشون قویتر از منه متوجه میشن تو عکس بالا اونجایی که خط مشکی کشیدم به بالا پف خمیر مایه هست و باید همینقدر پف کنه... اگه نه خمیر مایتون خیلی مونده یا اینگه آبی که روش ریختید خیلی گرم بوده یا اینکه آبی که ریختید سردتر از میزانش بوده...
تا خمیر مایه ور بیاد15 دقیقه ای طول میکشه... پس برید آردتون رو آماده کنید... دو لیوان از آرد رو بریزید توی ظرف بزرگ و توش یه چاله درست کنید:
وخمیر مایتون که کامل ور اومد رو توی چاله ایجاد شده خالی کنید:
و کاملا مخلوط کنید:
حالا یک و نیم لیوان آب داغ باقیمانده رو هم بریزید روش و کامل هم بزنید تا به مایع رقیقی مثل این برسید:
و در این مرحله نیم لیوان سبوس گندم رو به همراه نیم لیوان آرد جو به مایعمون اضافه کنید و هم بزنید:
حالا مرحله ای هست که باید یک لیوان آرد باقیمانده رو کم کم به خمیر اضافه کنید و ورز بدید... تا جایی آرد اضافه کنید که خمیر نرم باشه و به دست نچسبه و حسابی ورز بدید... خیلی ورز دادن مهمه... یه روش فوق العاده ورز دادن که من از خمیر پیتزای چف طیبه یاد گرفتم و یه خمیر خیلی یکدست بتون میده اینطور هست که خمیر رو گوله کنید و در گوشه یک تخته (من برای ورز دادن و وردنه کشیدن یه تخته مخصوص دارم) قرار بدید و با یک دست خمیر رو نگه دارید و با دست دیگه خمیر رو به سمت بالای تخته هل بدید:
حالا خیر رو حالت رولی به سمت خودتون جمع کنید:
و حالا خمیر رو بچرخونید و در جهت دیگه همینکار رو انجام بدید...
حالا خمیر رو توی ظرف که کمی روغن مالیدید قرار بدید و روش یه + گنده بزنید و روش یا نایلون بکشید یا یه حوصله نمدار و بزارید یه جای گرم. بعد یکساعت حجم خمیر تقریبا 2 برابر شده. عکس خمیرمو میزارم اما بم نخندید... روش نایلون کشیدم و خمیر که حجمش زیاد شده اومده بالا و چسبیده با نایلون. و روی خمیرم با نایلون بلند شد برا همین + و روی خمیرم اینجوریه . دقت کنید لایه رویی خمیرم که برداشته شده معلومه که خمیرم کاملا پوکه و اسفنجی شده:
حالا باز کمی خمیرتون رو ورز بدید تا هوای داخلش خالی بشه و چونه های کوچیک بگیرید(هرکدون اندازه یه نارنگی):
و روی تخته آرد بپاشید و دونه دونه چونه ها رو با وردنه نازک کنید:
ماهیتابه تفلونتون رو روی شعله پخش کن قرار بدید و تا اگه داغ شد، خمیر رو روی دست پخش کنید و درون ماهیتابه پهن کنید :
و تا طلایی شدن زیرش صبر کنید بعد برش گردونید تا اینورش هم طلایی بشه و بعدش از خوردن نون تازه لذت ببرید :
خیلی خوشمزه میشه، ممنون برای آموزشش
نوش جان. مرسی سر زدید
سلام. مرسی بابت آموزش این نان. من همش تو سبوس گندم گیج میشم منظورتون از سبوس اونایی هست که تو عطاریا میفروشن؟ و خشکه و شبیه برگایریز خشک شدست؟؟؟
سلام. برگایرز نمیدونم چیه عزیزم ولی سبوس توی عطاریا همون غشای رویی گندم یا برنج هست. سبوسی که من استفاده کردم بسته بندی شده و پودر شدست و پودره کاملا. بری سوپرمارکتای بزرگ پیدا میکنی هم برنجش هست هم گندمش.
موفق باشی
سلام خانم. من این نون رو پختم.چون رژیم دارم نون خونگی اونم سبوس دار برام عالیه. فقط یه سوال یه مقدار خشک شد نونهام. کجای کارم ایراد داره؟
سلام. ممنون که سر زدید...
این نون رو من یکم خشک بشه بیشتر دوست دارم. اما یکی از دلایلی که میگم ممکنه دلیل خیلی خشک شدنش باشه : 1 اینکه خیلی نازک کرده باشید نون رو. 2 اینکه شعله گازتون یکم زیاد بوده و ممکنه نون بیش از حد خودش پخته شده باشه... واگه باز هم به نظرتون خشک بود.میتونین قبل اینکه خمیر مایه رو به آرد اضافه کنید کمی روغن مایع اضافه کنید و هم بزنید. اینطوری کمتر نون خشک میشه. مقدار نصف استکان روغن برا کل آرد کافیه عزیزم.
موفق باشید